Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου για το 2015

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 οι μαθητές του Σχολείου μας πραγματοποίησαν μια όμορφη γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης παραδόθηκε η σημαία  από τον διευθυντή του Σχολείου μας κ. Πασχάλη Νικόλαο  στους σημαιοφόρους και παραστάτες, ενώ στο τέλος δόθηκαν στους αριστούχους τα βραβεία και αριστεία μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.                                                         Οργανώσαμε τη γιορτή μας φέτος μέσα από μια διαφορετική οπτική. Θελήσαμε να τιμήσουμε όχι μόνο τους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου -από τους πρώτους πεσόντες της Ελληνο-Ιταλικής αναμέτρησης έως τους αντιστασιακούς της κατοχικής περιόδου- αλλά και να ρίξουμε φως σε μια άλλη πτυχή της εθνικής επετείου. Εστιάσαμε στο πρόσωπο της μάνας: της μάνας πατρίδας, της Παναγίας μητέρας του έθνους, της απλής μητέρας του κάθε μαχητή της ελευθερίας. Έτσι πιστεύουμε ότι προβάλλουμε ένα φιλειρηνικό μήνυμα και μια διαχρονική προσέγγιση του γνήσιου πατριωτισμού, εμπλουτισμένου με επίκαιρα στοιχεία.

Η γιορτή οργανώθηκε από την φιλόλογο κ. Παρασκευοπούλου Ειρήνη. Εκφράζοντας κάποιες σκέψεις της σχετικά με το έπος του 1940 η κ. Παρασκευοπούλου μεταξύ άλλων είπε: «Κάθε φορά που έρχονται εθνικοί επέτειοι με πιάνει μια αμηχανία, όπως και μια – παράταιρη ίσως – θλίψη. Αμηχανία, γιατί ξέρω πως μια ταπεινή σχολική γιορτή, σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια, δε μπορεί να σταθεί στο ύψος μιας θυσίας τόσο μεγάλης, σε διαχρονικό επίπεδο, όπως αυτής των ηρωικών μαχητών της Πίνδου, που πέτυχαν την πρώτη νίκη σε βάρος του αήττητου ως τότε γερμανοϊταλικού Άξονα.


Θλίψη, γιατί είναι μοιραίο όλοι αυτοί οι αγωνιστές που έχυσαν το αίμα τους να μη μπορούν σήμερα να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν τα νέα παιδιά, που νιώθουν ότι ζουν σ’ ένα διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο, με άλλες συνθήκες και ατομικές και εθνικές ανάγκες. Έχουνε δίκιο τα παιδιά μας να μπερδεύονται, γιατί ανήκουν σε ένα κόσμο όπου η δύναμη ταυτίζεται με τη βία, το θράσος και η ασέβεια με την ελευθερία έκφρασης, το ψέμμα και η πονηριά με την εξυπνάδα. Ζούνε σε ένα κόσμο που θεωρεί την αγάπη αδυναμία, τη φιλοπατρία εθνικισμό, τη δικαιοσύνη απραγματοποίητο όραμα. Έτσι, κάθε μορφή αυτοθυσίας στιγματίζεται ως αμυαλιά, κι η ελευθερία του ατόμου περιορίζεται στην ελευθερία πρόσβασης και κατανάλωσης αγαθών.
Κι όμως, ο λαός μας 75 χρόνια μετά, αν και βρίσκεται στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, βιώνει επικίνδυνες ιστορικές παραλληλίες με το 1940.
«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο!», όπως διαμήνυσε άλλοτε ο Μεταξάς. Όχι βέβαια σώμα με σώμα∙ έχουμε οικονομικό πόλεμο, που αποδεικνύεται όμως εξίσου δολοφονικός. Γι’ αυτό και πρόσφατα οι Έλληνες διατράνωσαν ξανά ένα ιστορικό ΟΧΙ, που όμως μεταλλάχθηκε για λόγους ανωτέρας βίας και πολιτικής ορθότητας σε ΝΑΙ για ένα τρίτο μνημόνιο. Μνημόνιο – μνήμη – μνημόνευση – μνημόσυνο: η εκδίκηση και η δικαίωση των λέξεων.
Ας κάνουμε, λοιπόν, τη μνημόνευση -και όχι το μνημόσυνο- των ηρώων του ’40, που ήξεραν να πεθαίνουν για μια Ελλάδα φτωχή, να αντιστέκονται σε ακαταμάχητους εχθρούς, να βάζουν την πατρίδα πιο ψηλά από τα λεφτά και την καλοπέρασή τους. Κι ας βροντοφωνάξουμε, όπως κι αυτοί άλλοτε στο πεδίο της μάχης:
ΑΕΡΑ! Αφήστε ελεύθερο το έθνος να ανασάνει. Μην το στραγγαλίζετε, επιβάλλοντας οικονομική ασφυξία.
ΑΕΡΑ! Μην το τρομοκρατείτε με τις ιαχές γειτονικών πολέμων. Μην το καταντάτε λημέρι σύγχρονων δουλεμπόρων και γέφυρα μεταφοράς αθώων θυμάτων.
Αφήστε μας να ζήσουμε σε μια Ελλάδα φτωχή αλλά ειρηνική, χρεωμένη αλλά όχι ατιμασμένη, δυστυχισμένη αλλά ποτέ απελπισμένη.
Αν η αγάπη, η πίστη, η ενότητα έχουν ακόμη δύναμη, ας είναι αυτή η παρακαταθήκη μας και ιερή κληρονομιά που παραδίνουμε στη νεώτερη γενιά. Τώρα πια που δεν έχουμε χρήματα, κύρος και υλικά μέσα να τους εξασφαλίσουμε, τώρα πια που το ιστορικό παρελθόν είναι η μοναδική και αναφαίρετη περιουσία τους…»                                             Το Πρόγραμμα της γιορτής

1. Λίγες σκέψεις από την καθηγήτρια Παρασκευοπούλου Ειρήνη
2. Αγία σκέπη βυζαντινοί ύμνοι
3. Προβολή κινουμένων σχεδίων για την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (από το video-clip του τραγουδιού Coat of arms των Sabaton)
4. Οκτώβρης του ΄40 (Γ. Ρίτσου)
5. Όρκος του ΄40 (Ασημ. Γιαλαμά)
6. Έφεδρος (Γ. Κατσαρού – Πυθαγόρα, με τη Μαρινέλλα)
7. Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας (Οδ. Ελύτη)
8. Οπισθοχώρηση (Γ. Κατσαρού – Πυθαγόρα, με τη Μαρινέλλα)
9. Εισβολή (Ζωής Καρέλλη)
10. Τι κι αν με ρίξεις στο κελλί (Χρ. Λεοντή – Κ. Βίρβου, χορωδία Κορίνθου)
11. Ηρωικό προσφυγάκι (Γ. Μετσόλη)
12. Ο θρήνος της μάνας (Γιάννη Σπανού – Ηλία Σιμόπουλου με την Αρλέτα)
13. Βίντεο – αφιέρωμα στη γιορτή του ΄40 από τον μαθητή Λυκείου, Αλέξανδρο
14. Αχ Ελλάδα (Β. Αλαγιάννη – Μ. Ρασούλη, με τον Ν. Παπάζογλου)

                                               Φωτογραφικό υλικό

  Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Αλμπάνη Χρήστο και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεών τους.

Advertisements