Περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Ζιάκα Γρεβενών

Η Περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας , αποτελούμενη από μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, υλοποιεί για το Σχ. Έτος 2014-2015 Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με θέμα: «Το δάσος…ενδιαίτημα της καφέ αρκούδας και του λύκου». Στα πλαίσια αυτού του Περιβαλλοντικού Προγράμματος προγραμματίσαμε να επισκεφθούμε στις 11 Μαρτίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζιάκα του Νομού Γρεβενών.

Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

ΕΚΔΡΟΜΗ: Περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Ζιάκα Γρεβενών

H 11η Μαρτίου ήταν μια μέρα χαράς για τους μαθητές της περιβαλλοντικής μας ομάδας. Ήταν η ημέρα της επίσκεψης μας στον Όρλιακα, «το δάσος των χρωμάτων».

Πρωί πρωί επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και έτσι το συναρπαστικό μας ταξίδι ξεκίνησε!!! Χωρίς να το καταλάβουμε – το τοπίο είχε απορροφήσει τα μυαλά μας – βρεθήκαμε να ψάχνουμε το Κ.Π.Ε στα Γρεβενά! Μετά την γνωριμία μας με τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε, ακολούθησε η σχετική ενημέρωση, η οποία αποδείχτηκε πολύ ενδιαφέρουσα, αφού είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και τις γνώσεις μας μέσα από τις διάφορες ερωτήσεις των εκπαιδευτικών. Έπειτα, μας προσφέρθηκε κολατσιό και επιβιβαστήκαμε ξανά στο λεωφορείο με προορισμό τον Όρλιακα. Υπήρξε βέβαια και μία ενδιάμεση στάση στο Γεφύρι του Ζιάκα, το οποίο είναι απαράμιλλης ομορφιάς. Φτάνοντας στον Όρλιακα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα ακολούθησε μια διαφορετική διαδρομή μέσα στο δάσος. Μας δόθηκε έτσι η δυνατότητα να ακούσουμε από τους εκπαιδευτικούς μας και να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τα δάση μας, την άγρια πανίδα και τη χλωρίδα τους. Στην επιστροφή οι δύο ομάδες ξανασυναντήθηκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο παιχνίδι… χιονοπόλεμου! Βέβαια ούτε οι καθηγητές μας αντιστάθηκαν και συμμετείχαν και οι ίδιοι!! Ύστερα συμπληρώσαμε, κάποια έντυπα για την εμπειρία μας και επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό το χωριό Σπήλαιο. Στη διαδρομή, το τοπίο που αντικρίσαμε σου έκοβε την ανάσα! Επισκεφθήκαμε την εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Παναγία και αναχωρήσαμε για τα Γρεβενά, όπου ακολούθησε το γεύμα. Μετά από αυτό είχαμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Σε λίγο ήρθε και η στιγμή της επιστροφής. Όλοι όμως θα έχουμε μόνο θετικές αναμνήσεις από αυτή την περιβαλλοντική επίσκεψη, αλλά και πολλές νέες γνώσεις!

Μέσω αυτής της πρόσφατης βιωματικής μάθησης (έρευνα πεδίου, παρατήρηση, καταγραφή κ.ά) αποκτήσαμε επίγνωση αλλά και ευαισθησία σχετικά με το συνολικό περιβάλλον και τα προβλήματα που συνδέονται μ’ αυτό. Μας γεννήθηκε η επιθυμία να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντός μας.

Συνοδοιπόροι και καθοδηγητές μας σε αυτή την Περιβαλλοντική επίσκεψη ήταν: Ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Πασχάλης Νικόλαος, η Συντονίστρια και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Νάκη Σμαραγδή και η εκπαιδευτικός κ. Μέλλιου Παρασκευή.

Η Περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας

Advertisements