Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης : «Μ΄ αρέσει, δε μ΄ αρέσει στην πόλη μου»

Στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας που απαρτίζεται από τους μαθητές :

Τμήμα Α3

Μπαλατσός Αθανάσιος, Μπαλατσός Κων/νος, Μπέλλου Παναγιώτα, Μπερτέ Παναγιώτα, Ναστογιάννη Γεωργία, Ντίνου Αναστασία, Ξόλιας Δημήτριος, Πανάρας Βασίλειος, Παπαγεωργίου Γεώργιος,Παπαγεωργίου Νικόλαος.

Τμήμα Α4

Παπούλιας Ζήσης, Πλακιά Αναστασία, Πλησιώτη Ελπινίκη, Πρεμέτη Θεοδώρα, Σινάνης Δημήτριος, Τσικέλη Αντωνία,Χότζα Ερνέστο.

Τμήμα Β1

Αδάμος Άγγελος, Απόχα Χριστίνα, Βλησσάρης Παναγιώτης, Γιαννούλα Δέσποινα, Διομής Έκτορας, Δραγατογιάννη Ευθυμία, Ζέρβας Στέφανος, Ζυγολάννης Δημήτριος, Καραλή Μαρία,Καραμίντζιου Ζωή, Κατσικά Βασιλική, Κολιού Αθανασία,Κολιού Φωτεινή

και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Νάκη Σμαραγδή υλοποίησε κατά τη διάρκεια του Σχ. Έτους 2012-2013 περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα: « Μ’ αρέσει, δε μ΄ αρέσει στην πόλη μου».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κριτήρια επιλογής του θέματος

 • Θελήσαμε μέσα από τη φωτογραφία τα παιδιά να αναδείξουν τα υπέρ και τα κατά του τόπου τους, της πόλης τους, επιδιώκοντας έτσι την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος. Η φωτογραφία θα τους δώσει το έναυσμα για να ψάξουν, να μάθουν, να διερευνήσουν.

Παρακολουθείστε τμήμα της εργασίας μέσα από φωτογραφίες στον παρακάτω σύνδεσμο σε αρχείο swf:

«Μ΄ αρέσει, δε μ΄ αρέσει στην πόλη μου» .swf

Την ίδια εργασία μπορείτε να την παρακολουθήσετε και σε αρχείο pdf στον παρακάτω σύνδεσμο:

«Μ΄ αρέσει, δε μ΄ αρέσει στην πόλη μου».pdf

 • Θελήσαμε οι μαθητές να παρατηρήσουν, να καταγράψουν , να σχολιάσουν ό,τι υπάρχει γύρω τους, να εκφράσουν την άποψή τους για το αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει. Να προτείνουν λύσεις για τα κακώς κείμενα στην πόλη. Η μεγαλύτερη προσδοκία μας ήταν μέσα από την φωτογραφία να εντοπίσουν υα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον και στη συνέχεια να αναζητήσουν την αιτία ή τις αιτίες που τα προκαλούν.

 • Τα παιδιά βιώνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις συνέπειές τους.

 • Τα παιδιά έχουν επιθυμίες, όνειρα, σκέψεις για τον πλανήτη και το μέλλον του, για τον τόπο τους και το μέλλον του, για τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο, θα ζήσουν στο αύριο, είναι το αύριο.

Εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος

 • Να βιώσουν οι μαθητές έναν άλλο τρόπο μάθησης
  ( Βιωματική μάθηση), χωρίς δεσμεύσεις και εξετάσεις.

 • Να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας.

 • Να καλλιεργηθεί στους μαθητές η ομαδικότητα.

 • Να μάθουν να συνεργάζονται με φορείς και συλλόγους.

 • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη μέσα από την καταγραφή πληροφοριών, την αξιολόγηση στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στους επόμενους δύο συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε και video από την εργασία:

1 Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2012-2013

2 Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2012-2013

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κιλκίς.

Στα πλαίσια της υλοποίησης αυτού του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας Προγράμματος η Περιβαλλοντική μας ομάδα επισκέφθηκε στις 19 και 20 Απριλίου το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Ν. Κιλκίς. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε είναι μοναδικές. Μέσα στον χώρο του ΚΠΕ τα παιδιά υλοποίησαν με την βοήθεια των υπευθύνων του ΚΠΕ και των συνοδών καθηγητών τους περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα : « Αναδεικνύω τα προβλήματα ενός τόπου, προτείνω λύσεις», που είναι παραπλήσιο με το δικό τους πρόγραμμα «Μ΄ αρέσει, δε μ ΄ αρέσει στην πόλη μου». Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, συνεργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες που τους ανατέθηκαν, συνδιαλέχθηκαν, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του ΚΠΕ, έπαιξαν παιχνίδια ρόλων και γενικά όλα αυτά τα χάρηκαν πολύ. Το απόγευμα βγήκαν στο πεδίο παρέα με τους καθηγητές τους και τους υπευθύνους του ΚΠΕ. Περπάτησαν δίπλα στο ποτάμι αφουγκράστηκαν τους ήχους της φύσης, ενημερώθηκαν.

Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου μέσα στην καρδιά της πόλης του Κιλκίς, το μουσείο του σπηλαίου και στη συνέχεια αναχώρησαν για τη λίμνη Δοϊράνη, που είναι το φυσικό σύνορο Ελλάδας –Σκοπίων(ΠΓΔΜ). Εκεί επισκέφθηκαν το Μουσείο της λίμνης και μετά από μία τέλεια ξενάγηση που έκαναν οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ περπάτησαν μαζί τους δίπλα στη λίμνη. Εκείνο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη των παιδιών είναι μια καταπληκτική συναυλία βατράχων που παρακολούθησαν στην λίμνη Δοϊράνη.

Η επιστροφή έγινε μέσω της πόλης της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά αποτελούν μοναδικές εμπειρίες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες των παιδιών.

Στους δύο συνδέσμους που ακολουθούν παρακολουθείστε video από την επίσκεψη στο ΚΠΕ Κιλκίς:

1 ΚΠΕ Κιλκίς

2 ΚΠΕ Κιλκίς

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη καθώς και τους υπευθύνους του ΚΠΕ Κιλκίς για την θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν.

Συνοδοί καθηγητές

Νάκη Σμαραγδή (υπεύθυνη του προγράμματος)

Μέλλιου Παρασκευή

Βλιώρας Σπυρίδων

Advertisements