Δράση Για Την Πρόληψη Της Ενδοσχολικής Βίας

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

«ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»

«Προληπτική παρέμβαση για την πρόληψη της σχολικής επιθετικότητας, στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας»

Η επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου είναι μια πραγματικότητα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τη διεθνή σχολική κοινότητα, ενώ σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται ανησυχητικά και στα ελληνικά σχολεία.

Πολύ συχνά γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές διαμαρτύρονται και ανησυχούν για την επιθετικότητα  στο χώρο του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της ενδοσχολικής επιθετικότητας είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό, καθώς τα αίτια που το προκαλούν ποικίλουν.

Ενισχύεται λοιπόν η αναγκαιότητα εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης της σχολικής επιθετικότητας στο σχολείο . Για αυτό το λόγο, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Τρικάλων  θέτει ως προτεραιότητα δράσεις πρόληψης της βίας, τις οποίες πραγματοποιεί στην κοινότητα αλλά και στα σχολεία.

Προς αυτή την κατεύθυνση  στοχεύουν και οι ευαισθητοποιήσεις για αυτό το θέμα, που πραγματοποιούνται από Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Τρικάλων σε όλες τις τάξεις του 2ουΓυμνασίου Καλαμπάκας. Ήδη μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή του σχολείου κ. Γεώργιο Λαδά και στη βάση, που και το 15μελές των μαθητών πρότεινε, έγιναν συναντήσεις με 8 τμήματα (Παρασκευή 23/11 και Δευτέρα 26/11/2012) και θα ολοκληρωθεί η δράση την ερχόμενη Δευτέρα 3/12/2012 με τα δύο εναπομείναντα τμήματα. Βασικός στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το φαινόμενο  της σχολικής επιθετικότητας (bullying), για τα αίτια που το προκαλούν, για τις συνέπειες που έχουν στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία καθώς και για τους τρόπους πρόληψης του φαινομένου στο  χώρο του σχολείου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης για αυτό το θέμα θα συνεχιστούν με την πραγματοποίηση ημερίδας για την επιθετικότητα που θα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλη την κοινότητα της Καλαμπάκας. Η ημερομηνία θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

 Η πρόληψη της επιθετικότητας αποτελεί υποχρέωση όλων των ενηλίκων να διασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα να μην υφίστανται καμία μορφή βίας και να φοιτούν σε ένα ασφαλές σχολείο που διαμορφώνει ανεξάρτητες και υγιείς προσωπικότητες.

Η παρουσίαση της δράσης αυτή έγινε και θα συνεχιστεί από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Τρικάλων:

Ρίτσα Σουλιώτη – Κοιν.Ανθρωπολόγος

Ντίνα Νταιλιάνη – Κοιν.Λειτουργός

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements